Předsezónní preview - HC Sparta Praha
NHL 23 Článek Předsezónní preview - HC Sparta Praha

Předsezónní preview - HC Sparta Praha

Dalibor Benes

Dalibor Benes

17. 12. 2022 20:00

Dnes se podíváme na zoubek klubu, který je rudý a železný, čeká nás tým HC Sparta Praha

Poslechni si audioverzi
00:00:00
00:00:00

Historické umístění v rámci EHL

Sparta figurovala ve všech sezonách nejvyšší lokální soutěže ve hře NHL. V prvním roce se jejími reprezentanty stali Filip Nosek a Michal Koloc. Do Play Off tehdy postupovala TOP 8, takže z jedenáctého místa v základní části cesta dále již nevedla. Železný klub po sezóně pustil Michala Koloce a v draftu nabral dva nováčky, jedničku kvalifikačního žebříčku Mariana Janíka a Dominika Makovského. Společně s kapitánem Filipem Noskem hráli o vyřazovací část až do posledních chvil, ale na jejich úkor nakonec velmi těsně do Play Off proklouzla Olomouc. Po tomto neúspěchu Spartu opustil Janík (odešel z EHL) i Makovský (stal se hráčem Kladna) a kapitán Arcade na jejich místo přivedl Tomáše Indru z Olomouce (když je nemůžeš porazit, tak se s nimi spoj) a Jakuba Bláhu z BK Mladá Boleslav, dva hráče, kteří již atmosféru vyřazovacích klání znali. Záda z lavičky jim pak hlídal zkušený veterán Michal Vajda. I přes slabé výkony Filipa Noska se podařilo Spartě postoupit přímo do čtvrtfinále díky čtvrtému místu v základní části. V zápase o semifinále s Kometou pak prokázal kapitán Sparty svou sílu a dokázal v nepřátelské atmosféře Radegastovny v Brně udolat favorizovaného Jakuba Nováka a nasměrovat tak tým z Prahy do historicky prvního boje o medaile v rámci EHL. V semifinále podlehla Sparta Litvínovu až po pátém zápase a proti Rytířům z Kladna se také série protáhla na maximální délku. Vítězný gól v posledním a rozhodujícím pátém zápase pak odšpuntoval radost gamerů ze Sparty, bronzová medaile byla jejich.

Předsezónní preview - HC Sparta Praha

Soupiska

Kádr Sparty nedoznal pro letošní sezónu žádných změn, sestava se tedy nemění. Bronz budou obhajovat Filip “Arcade” Nosek, Jakub “Kubiii7” Bláha, Tomáš “Indris” Indra a Michal “Vajdic” Vajda.

Hráč ke sledování

Nepochybně Tomáš Indra a ne pouze kvůli tomu, že obdobně jako Roman Pilný je aktivním NHL streamerem. Kvůli letošní změně formátu bude hrát právě Indris integrální roli v úspěchu svého týmu. Při účasti dvou gamerů v zápase totiž Sparta může na jednu stranu ponechat herně slabšího Arcada na lavičce a k dispozici v sestavě je spolehlivá skála v podobě Kubiiiho, ale je to právě Indris, který by nejspíše měl plnit roli dvojky. A jak jsme viděli v minulé sezóně, Indris je schopen porazit kohokoliv, ale občas se ve své hře nechá hodně unášet emocemi, což by mohla být jeho slabina.

“Minulý ročník jsme si dokázali, že máme tým, odhodláni a kvalitu na úspěch, i přesto ale víme, že letos ho zopakovat pro nás bude výrazně náročnější. Základní cíl je účast ve čtvrtfinále, kam se nejlépe budeme chtít dostat přímým postupem, a vytvořit si tak dobrou pozici na slibnějšího soupeře. Máme samozřejmě v hlavách zisk medaile i pro tuto sezónu, ale stojíme nohama na zemi a do každého zápasu půjdeme s pokorou,” říká kapitán Arcade.

U Vajdice předpokládáme, že se stejně jako loni na virtuálním ledě v rudém drese nepředvede, ale třeba budeme překvapeni. U Arcada je pak otázka zdali bude za svůj tým pravidelně nastupovat nebo přejde do role nehrajícího kapitána (obdobně jako v loňské sezóně Jakub Černo ve Varech a Miroslav Šmok v týmu Litvínova).

“Jako favorita na zisk titulu vidím Pardubice,” doplňuje Indris

Predikce redakce - semifinále

Sestava Sparty by mohla i letos zopakovat umístění v TOP 4, ale na finále to nejspíš stačit nebude.

ANKETA: Zahraje si Sparta letos v semifinále?

Jak Sparta odstartuje sezónu? Bude Arcadovo studiové prokletí pokračovat i v tomto ročníku? Sledujte EHL a uvidíte, první kolo je už v pondělí 19. prosince.

Související články