Předsezónní preview - Rytíři Kladno
NHL 23 Článek Předsezónní preview - Rytíři Kladno

Předsezónní preview - Rytíři Kladno

Dalibor Benes

Dalibor Benes

14. 12. 2022 21:00

Pojďme se blíže podívat na mančaft, který bude obhajovat účast v semifinále z loňského ročníku, gamery z týmu Rytíři Kladno.

Poslechni si audioverzi
00:00:00
00:00:00

Historické umístění v rámci EHL

Rytíři se EHL účastnili celkem dvakrát, nejprve jsme je mohli vidět v premiérovém ročníku, kdy je reprezentovala dvojice Martin Tejček a Jaroslav Řehoř. Po postupu do Play Off ze třetího místa se v nervy drásajícím semifinále proti Pardubicím podařilo rozhodnout až v samotném prodloužení pátého zápasu a postupový gól tehdy symbolicky vstřelili gameři s Jaromírem Jágrem. Ve finále na Mladou Boleslav již nestačili, ale i tak z toho bylo krásné druhé místo. V druhém ročníku bohužel Kladno nastoupit nemohlo, kvůli sestupu z extraligy, a tak se Tejky odebral do Českých Budějovic a Jarin do Pardubic. Oba v těchto klubech působí dodnes. Kladnu se návrat mezi elitu podařil v nejkratším možném čase a tak bylo jasné, že na loňskou sezónu budou potřebovat nový tým. V Kladně se nakonec sešel bývalý hráč Sparty Dominik Makovský a nováčči v EHL Kamil Hajšman a Michal Máj. Rytíři po většinu sezóny drželi střed tabulky, hráli solidně, ale nijak nadprůměrně. Ve finále z toho byl postup do vyřazovací fáze z devátého místa. Souhrou okolností a nenastoupením jednoho z gamerů Liberce, Martinacz, se Kladnu podařilo dojít do čtvrtfinále proti Třinci. Pokud v předkole někdo Rytířům dával určité šance, pak ve čtvrtfinále proti Josefu Stachurovi a jeho týmu Ocelářů byli borci z Kladna jasnými outsidery. Hajšman a Makovský ale tehdy překvapili všechny diváky, když dokázali přehrát Pepcustachurcika, respektive Domina v 1vs1 zápasech a postup urvat hned v prvním 2vs2 zápase - opět proti favoritům Stachurovi a Humpálovi. V semifinále nestačili na skvělé Pardubice, ale v zápase o třetí místo dlouho sahali po bronzu. Rozhodující páté utkání nakonec musel zvrátit jeden jediný gól na straně Sparty. 

Předsezónní preview - Rytíři Kladno

Soupiska

V týmu z uplynulého ročníku zůstavá Mr Mako a Hajsmi, nově k nim přibude Shebby (v minulosti hrál za MHK a Energii) a SlondaB (nováček v EHL). Dres Rytířů pro tuto sezónu na sebe navléknou tyto gameři: Kamil “Hajsmi20” Hajšman, Dominik “MrMako” Makovský, Jakub “Shebby” Šebesta a Bedřich “SlondaB” Parožek.

Hráč ke sledování

Tahounem týmu v loňském roce byl sice určitě Kamil Hajšman, ale bude zajímavé sledovat Jakuba Šebestu. Tento vcelku nenápadný hráč nevyčníval v žádném z předchozích celků, které reprezentoval, ale z pohledu čísel byl každý rok výrazně nadprůměrný. Dokáže toto zopakovat i v dresu Rytířů?

“Náš cíl je jednoznačně zopakovat semifinále jako loňský rok, který se s námi ovšem vůbec nepočítalo, ale díky srdci rytíře, obrovské koncentraci a zodpovednemu přístupu se nám podařilo vyřadit favority na finále z Třince,” říká Mr Mako.

Nezapomínejme ani na Dominika Makovského, který je jedním z gamerů na které extrémně působí takzvaný “LAN buff”, hraje o hodně lépe na nějakém eventu nebo ve studiu než když hraje doma. I toto mohl být jeden z faktorů překvapivého postupu přes Třinec, který Kladenští zvládnuli na eventu v Brně. V pozadí nejspíše bude Bedřich Parožek, který by ale mohl získat cenné zkušenosti. Velikou otázkou bude i časová dostupnost, protože zvláště Kamil Hajšman, který hraje profesionálně hokej, nebude mít vždy úplně čas na NHL. Nezbyde mu tak než doufat, že ho jeho spoluhráči plnohodnotně zastoupí.

“Myslíme si že nejslabší týmy jsou Plzeň a Vítkovice a tím pádem bude i jeden z nich poslední. Plzeň má ale větší potenciál a šanci překvapit . A na výhru jsme tam samozřejmě my a jediný, kdo nám teoreticky může konkurovat jsou Pardubice, ale to jen za velmi nešťastných okolností,” sebevědomě doplňuje Shebby.

Predikce redakce - čtvrtfinále

Z našeho pohledu je síla Rytířů o trochu vyšší než v loňském roce, kdy se jim sice podařilo dostat až do semifinále, ale reálně se očekávalo předkolo, maximálně čtvrtfinále. Porážka Třince pak byla spíše souhrou náhod a tím, že klukům zkrátka vyšel den. I proto si myslíme, že letos do čtvrtfinále dojdou bez potíží, ale podívat se mezi top 4 již bude nad jejich síly.

ANKETA: Navážou Rytíři na loňský ročník a dostanou se opět mezi TOP 4?

Jak se bude dařit Kladnu a ostatním týmům zjistíme již brzy. První náznaky bychom mohli získat v rámci úvodního kola, které se bude konat 19. prosince.

Související články