Rozhovor s vítězem kvalifikace: Bude pro mě ctí hrát za extraligový klub
NHL 21 Článek Rozhovor s vítězem kvalifikace: Bude pro mě ctí hrát za extraligový klub

Rozhovor s vítězem kvalifikace: Bude pro mě ctí hrát za extraligový klub

Miroslav Václavík

Miroslav Václavík

25. 11. 2020 20:00

ENYAQ Hokejová liga má za sebou všechna kola kvalifikace a pomalu se připravuje na nadcházející draft. V otevřené kvalifikaci si vedl nejlépe Marian „OiSmjan1k“ Janík, kterému se následně podařilo vyhrát i svou skupinu finále kvalifikace. Na draftu tedy půjde o žhavé zboží, my jsme se gamera rozhodli vyzpovídat a podívat se, kdo za nickem OiSmjan1k stojí.

Ahoj, Mariane. Velká gratulace k prvnímu místu v kvalifikaci ve skupině B. Mohl bys nám na úvod říct něco málo o sobě? Ať si tě mohou fanoušci EHL nějak představit.
Jmenuji se Marian Janík, je mi 20 let bydlím v Příboře. Mezi mé koníčky patří i turistika a trávení času s přítelkyní.

NHL máš evidentně v ruce, jak dlouho už se této sérii věnuješ?
NHLko hraju asi od dílu NHL 15, kde jsem začínal na Xboxu 360.

Postoupil jsi do draftu, kde po tobě může sáhnout jedno z extraligových mužstev. Máš nějakého favorita, kam by ses chtěl dostat?
Chtěl bych se dostat do Třince. Jde o můj oblíbený tým, navíc hraju i reálný hokej za Frýdek-Místek, což je třinecká farma.

Třinec naskočil do aktuální sezony skvěle, dost podobně sis zatím vedl ty v kvalifikacích. Odnese si podle tebe letošní titul?
Třinec má tento rok super kádr, zatím mají jedinou prohru. Pokud budou takto dál pokračovat, nenajdou přemožitele.

Sleduješ Tipsport extraligu hodně, nebo je tvůj vztah k hokeji hlavně videoherní?
Ano, sleduji veškeré ligy. Hokej je mojí vášní celý život. Virtuální hokej přitom sleduji od minulého roku, rád se dívám na ty nejlepší streamery a učím se od nich. Sleduji například Ekiho.

Jak se vlastně díváš na esport obecně? Z pozice aktivního hráče máš výbornou pozici srovnávat.
V reálu hraju krajskou ligu za Béčko mužů ve Frýdku, což sice není profesionální liga, ale dost bych to přirovnal 2. lize v Česku, tedy celkově 3. nejvyšší soutěži. Esport je za mě super, jde o pozitivní krok do budoucnosti a jsem velký fanda tohoto odvětví. Baví mě sledovat i CS:GO a další tituly.

Do finále kvalifikace jsi postoupil jako vítěz otevřené kvalifikace, jak velký byl rozdíl mezi těmito dvěma fázemi?
Rozdíl tu byl, ale ne zase tak velký. V otevřené kvalifikaci si prohrál a vypadl, takže tu nebyla možnost zaváhat. Ve finále kvalifikace však situace nebyla o tolik jiná, protože jsme pro postup museli uhrát co nejvíc bodů.

Ve skupině B jsi obsadil první příčku s 22 body, s ostatními postupujícími jste tak nakonec měli relativně malé bodové rozestupy. Jak vyrovnaná ti přišla skupina z herního pohledu?
Moje skupina byla velice náročná, neměl jsem tam jediného lehkého soupeře, všichni to byli výborní hráči. Naštěstí se mi povedl začátek finále kvalifikace, potom už jsem si přirozeně věřil.

Máš s většími NHL turnaji nějakou zkušenost?
Ano, zkušenost už mám. Jeden jsem odehrál v Ostravě, kde jsem skončil na první pozici. Zúčastnil jsem se i Big Shock turnaje, kde jsem skončil na osmém místě.

Jak se těšíš na aktuální ročník EHL a co od něj očekáváš?
Těším se moc! Bude to pro mě výzva a čest reprezentovat klub, kterým budu draftován.

Související články