Kontumace v EHL: Klíčová pravidla + vyjádření gamerů a zástupců ligy
NHL 21 Článek Kontumace v EHL: Klíčová pravidla + vyjádření gamerů a zástupců ligy

Kontumace v EHL: Klíčová pravidla + vyjádření gamerů a zástupců ligy

Miroslav Václavík

Miroslav Václavík

15. 1. 2021 20:35

V úterý 12. 1. 2021 ENYAQ hokejová liga zaznamenala historicky první kontumaci, když v utkání Plzně se Spartou neudržel jeden ze západočeských gamerů nervy na uzdě. Na základě kterých pravidel se zástupci ligy rozhodovali? A jak se na incident dívají s odstupem zúčastnění hráči?

Gamer Domin z Plzně během svého utkání nezvládl přejít tíhu smolného okamžiku, rozbil monitor a následně v časovém limitu těsně nestihl sehnat náhradní zařízení na zápas dvojic. Kromě prohraného utkání si gamer odnesl i napomenutí – pokud by se taková situace opakovala, následoval by bodový postih pro jeho tým.

Vyjádření Domin

„Ve svém utkání 1 versus 1 jsem vedl 4:1, pak jsem dostal dva nesmyslné góly a přišly emoce... Rozbil jsem monitor. Kvůli tomu jsem zápas nemohl dohrát, proto přišla první kontumace,“ popisuje situaci přímo Domin. „Narychlo jsem sháněl nový monitor, zpátky na místo k zápasu 2 versus 2 jsem ale bohužel dorazil o dvě minuty později. Poté přišla druhá kontumace,“ doplňuje.

Souboj se Spartou měl totiž hned tři kontumované duely, první po ragequitu. Další dvě prohry přišly v zápasech dvojic, kdy gamer nedokázal v nastaveném časovém limitu sehnat náhradní monitor. Oficiální pravidla hovoří o kontumaci při nedostavení se do 20 minut od oficiálního začátku utkání, hráči Sparty přistoupili na dvojnásobný limit, tedy 40 minut. Domin však své zařízení nedokázal zprovoznit ani do tohoto limitu, i když jen těsně. Šlo však již o dvojnásobný limit oproti standardní čekací době.

Vyjádření Arcade

„Druhé derby pro nás v řadě přineslo rozporuplný zápas, kdy všechny tři utkání 1v1 byly velice vyrovnané. Marian a Dominik své zápasy dotáhli až do prodloužení, bohužel jen Dominik se v tomto případě radoval z výhry. Prvním utkání jedniček týmů kapitán Plzně nedohrál, přičemž si zničil techniku. Zápasy dvojek byly z důvodu nedostavení soupeře a chování, které se dle nás neslučují s kodexem EHL, po dohodě celého týmu kontumovány,“ vysvětluje situaci ze svého pohledu Arcade, gamer pražské Sparty. „Jsme rádi za výhru, jsem si jistý, že zápas bychom dotáhli do vítězného konce i tak. Každopádně koukáme teď dál na další zápasy. Za rozhodnutím neodehrát 2 vs 2 zápasy z důvodu nedostavení soupeře si celý tým stojíme z již zmíněných důvodů a doufáme, že zbytek sezóny se povede již v klidném a sportovním duchu s respektem k soupeřům a láskou ke sportu a esportu obzvláště.“

Pravidla

Podle kterých pravidel se tedy situace rozhodovala? V případě prvního utkání šlo o odstavec o ragequitu: V případě, že hráč požádá o kontumaci, bude kontumován za porušení pravidel nebo ragequitne hru, bude kontumován napříč celým daným turnajem. Za kontumaci je udělena prohra 0:5 U zápasů dvojic pak šlo o pozdní dostavení na utkání: Jakmile se hráč či tým nedostaví do 20 minut po oficiálním začátku zápasu, je kontumačně poražen.

Stanovisko EHL

K incidentu podali oficiální vyjádření i zástupci ENYAQ hokejové ligy
Porušení pravidel a charty EHL bereme pokaždé velmi vážně, celou situaci jsme proto vyhodnocovali co nejspravedlivěji a nejtransparentněji. Podobné incidenty nejvíce zamrzí organizátory, neboť je vždy nepříjemné kohokoliv trestat. I proto doufáme, že se v rámci EHL už obdobné situace neodehrají a nebudeme v budoucnu nuceni další podobné případy řešit. Sám hráč si svůj prohřešek uvědomuje a věříme, že šlo o zcela ojedinělou událost. Přejeme všem účastníkům pevné nervy a mnoho štěstí do nadcházejících zápasů EHL.

Související články