Předkolo EHL: Černý den pro favority. Motor končí v předkole, nepostupuje ani Kometa a Sparta.
Článek Předkolo EHL: Černý den pro favority. Motor končí v předkole, nepostupuje ani Kometa a Sparta.

Předkolo EHL: Černý den pro favority. Motor končí v předkole, nepostupuje ani Kometa a Sparta.

Chlebyn

Chlebyn

25. 2. 2024 20:00

Předkolo play-off přineslo hned několik zajímavých výsledků. Čtvrtfinále bude mít tak velmi zajímavé obsazení. Mezi nejlepších osm týmů postupuje Liberec, Vary, Olomouc a Vítkovice.

HC VERVA Litvínov - Bílí Tygři Liberec

Do prvního utkání naskočila litvínovská Verva, která vyzvala Liberec. Za Litvínov na předkolo nastoupila dvojice Klimi a ZEJDR, kapitán Pinci se tohoto utkání nemohl zúčastnit a tak značně oslabená Verva vstupovalo do zápasu jako mírný outsider. Liberec nasadil klasickou dvojici gamerů, Jelen a OiSmjan1k. 

Hned první zápas v sérii přinesl vyšší počet branek než obvykle, Klimimu se v něm dařilo držet náskok nad Jelenem, který se do zápasu dostal až v 53. minutě, kdy snižoval na 2:5. Za tak málo času se mu nepodařilo vyrovnat skóre a konečný výsledek prvního zápasu vyšel lépe pro Litvínov, který po vítězství 6:4 bral první bod v sérii. 

Druhý zápas nabídl opravdové drama. Kdyby se ZEJDRovi podařilo porazit Janika v tomto zápase, tak by se Verva prokousala přes nepříjemný Liberec do čtvrtfinále. Liberec po zásluze vedl už zkraje 1. třetiny. Navýšení přišlo ve 39. minutě, kdy se Janik prosadil po hezké kombinaci v útočném pásmu. ZEJDR měl poslední třetinu na otočení stavu, naděje vysvitla ve 45. minutě. Hned za 27 sekund ale bylo sníženo, když litvínovský gamer po vyhraném vhazování poslal puk do útočného pásmu a vyrovnával na 2:2. ZEJDR tlačil na Janika, ale poté přišla chyba a Liberec jí znamenitě potrestal, když v 53. minutě OiSmjan1k vstřelil poslední a vítězný gól tohoto utkání na konečných 3:2. Za vyrovnané série se šlo do čtyřhry. 

V posledním utkání série pravděpodobně rozhodla sehranost, přeci jen Jelen a Janik odehráli většinu základní části spolu, ale Klimi a ZEJDR spolu sehráli vůbec první 2v2 zápas v této sezóně. Po dvou třetinách to ale vypadalo, že o sehranosti se vůbec nedá mluvit, protože vedli 2:1 před třetí částí. Vše změnila poslední třetině, kdy Liberec otočil skóre na 3:2. Vedení ale netrvalo dlouho a hned z další akce přišlo srovnání na 3:3. Ve 49. minutě ale Liberec znovu utekl soupeři o jednu branku a jak se ukázalo, tak tato branka byla vítězná. Liberecké duo ještě do konce zápasu přidalo poslední branku na 5:3. Liberec se tímto z 11. místa po základní části probojoval do čtvrtfinále, kdy už v pondělí 26. 2. narazí na klub Rytíři Kladno. Litvínov se hlavně díky neúčastni jejich kapitána nepodívá do dalších bojů vyřazovací části. 

HC Sparta Praha - HC Energie Karlovy Vary

V této sérii na sebe narazily týmy na 8. a 9. místě po základní části. Sparta, stejně jako minulý rok skončila po základná části na 8. místě, Energie si na druhou stranu polepšila, když minulý rok šla do předkola z 12. místa, ale po akvizici gamera Bucise se zlepšil jejich herní výkon a probojovali se až na 9. místo. Sparta neměnila jejich sestavu a do zápasu nastoupil Indris společně s Kubiiim7. Z tábora Karlových Varů přišla lehká taktická změna, kdy Bucis byl nasazen jako jednička a Miky šel na druhou pozici. 

Snový začátek pro Karlovy Vary, tak by se dal popsat start zápasu mezi Bucisem a Indrisem. Bucisovi se podařilo po třech střelých vstřelit tři branky a zápas byl už tak pomalu rozhodnutý hned na začátku. Indris bojoval do poslední chvíle, ale NHL bývá často kruté. Šance, které Bucis proměnil, tak Indrisovi pochytal na druhé straně gólman. Debakl 7:2, po kterém Karlovy Vary braly první bod v sérii.

Miky měl před sebou těžký úkol, v rozhovoru po konci série uvedl, že musel tento zápas vyhrát, protože Sparta má čtyřhru rozhodně lepší. I v tomto zápase Vary neopustilo štěstí, když Miky vstřelil dva kuriózní góly. Kubiii7 bojoval co se dalo, ale na vítězství to tentokrát nestačilo. Miky jako kapitán poslal Vary do dalšího kola play-off, kde narazí čtvrtý nejlepší tým po základní části, HC Oceláři Třinec. Sparta už se dva roky po sobě nedokázala probojovat do čtvrtfinále, poslední jejich významný moment byl v sezóně 2021/2022, kdy vybojovali 3. místo. 

HC Kometa Brno - HC Olomouc

Série, která měla být pro Kometu rozehrou na čtvrtfinále se změnila v noční můru. Kometa Brno už před sérií přehlížela Olomouc a zaměřovala se na soupeře do čtvrtfinále, kterým měl být Třinec, ale narazila na dvojici houževnatých gamerů z Olomouce. 

Do prvního zápasu naskočil Blade proti Patre3sk0vi. Po první třetině vedla Olomouc 2:0 i přes neustálý tlak Komety. Do druhé třetiny vstoupil Blade znovu hůře, když po dvou minutách prohrával už 0:4. Blade se pomalu začal přizpůsobovat stylu hraní Patre3ska a snížení na sebe nedalo dlouho čekat. V 50. minutě snižoval Blade už na 3:4. Po zbývajících 10 minut si brněnský gamer sice vypracoval několik šancí, ale nedokázal je přetavit na gól, což znamenalo, že Olomouc bere velmi překvapivě vedení v sérii 1-0. 

Sushiiik musel zachránit sezónu pro Kometu proti Baziiimu. Už v polovině druhé třetiny bylo jasné, že se podíváme na čtyřhru, protože v tu chvíli vedl 4:1. Do konce zápasu oba gameři přidali po jednom gólu a finální skóre tedy bylo 5:2. 

Největší překvapení této sezóny se dokonalo ve čtyřhře. Olomouc po první třetině vedla 1:0. Druhý gól se zrodil v 34. minutě a od té doby se Olomouc zaměřila pouze na obranu. Olomoucká tvrz v tomto zápase zůstala nedobyta a Olomouce se tímto z 12. místa po základní části prokousává až do čtvrtfinále. Ve čtvrtfinále narazí na největšího favorita této sezóny, kterým jsou gameři hrající za HC Dynamo Pardubice. Kometa Brno nezvládla předkolo play-off a loučí se velmi smutně se sezónou 2023/2024. 

Banes Motor České Budějovice - HC Vítkovice RIDERA

Motor do série vstupoval jako favorit, ale znovu se ukázalo, že na favority a outsidery se v play-off nehraje. Motor nasadil to nejlepší, co mají. Krchy společně s Tejkyyym nastoupili proti dvojici Aigeu a RK16. 

Vítkovice vůbec první účastí v předkole odstartovali ve velkém stylu, když si Aigeu poradil s Tejkyyym 6:1. Vítkovicím už stačilo vyhrát pouze následující utkání, aby nahlédli i do další části play-off.

Krchy vyzval nováčka této sezóny, RK16. Do vedení se první dostala vítkovická Ridera už ve 4. minutě. V polovině první třetiny přišla rychlá otočka a Motor byl najednou ve vedení 2:1. Vyrovnání na sebe nenechalo dlouho čekat, ale hned z další šance se prosadil Krchy, který se dostal do vedení 3:2. Druhá třetina přinesla otočku skóre, kdy se RK16 dostal teprve po druhé do vedení v tomto zápase, tentokrát otáčel skóre na 4:3. Přestože Krchy tlačil svého soupeře, tak to byl RK16, který odskočil svému soupeři do dvoubrankového vedení. Další akce přinesla překvapivé rozhodnutí rozhodčích, kdy hráč Motoru odtlačil brankáře až za jeho kasu a Krchy dával gól do prázdné branky, čím snižoval na 4:5. To bylo vše, co tento zápas přinesl, Vítkovice i tak nadále putují play-off, tentokrát poprvé v historii až do čtvrtfinále, kde narazí na BK Mladá Boleslav. České Budějovice končí tuto sezónu v předkole jako vicemistr ze sezóny 2022/2023. 

Předkolo tímto zápasem bylo uzavřeno a jak se ukázalo, tak to byl velmi černý den pro všechny favority. Ani jednomu z lépe nasazených týmů se nepodařilo postoupit do další fáze Esport hokejové ligy. 

Program čtvrtfinále

Čtvrtfinálové zápasy nás čekají už v pondělí 26. 2.

16:00 HC Oceláři Třinec - HC Energie Karlovy Vary
17:30 HC Dynamo Pardubice - HC Olomouc
19:00 Rytíři Kladno - Bíli Tygři Liberec
20:30 BK Mladá Boleslav - HC Vítkovice RIDERA

Všechny zápasy čtvrtfinále můžete sledovat živě na našem Twitch kanále.