Indris: Chceme postoupit. Držíme se klubového motta “všeci spolu”
NHL 21 Článek Indris: Chceme postoupit. Držíme se klubového motta “všeci spolu”

Indris: Chceme postoupit. Držíme se klubového motta “všeci spolu”

Tomáš Rosa

Tomáš Rosa

7. 2. 2021 10:12

Kapitán HC Olomouc Tomáš "Indris" Indra hájí barvy Kohoutů už druhou sezonu. Minulý rok skončil s týmem na chvostu tabulky, naopak letos mají šanci postoupit do play-off. Proto jsme se jedničky hanáckého celku zeptali, jak tuhle sezonu hodnotí, a jak si věří na postup.

V reálném životě hraješ fotbal. Jak to, že sis v tom virtuálním vybral NHL?

Už od malička jsem chtěl hrát hokej. Bohužel finanční situace u nás doma nebyla ideální, přeci jenom samotná výstroj stojí moc peněz. Rodiče mě proto poslali na fotbal, u kterého stačí pouze kopačky, chrániče a menší příspěvek oddílu. Nakonec jsem u fotbalu vydržel až do teď. Hokej jsem si kompenzoval právě virtuálně, kdy jsme s bráchou hráli na počítači. Zhruba od roku 2012 jsem začal hrát na PlayStationu.

A do esportu ses dostal až díky ENYAQ hokejové lize?

Dřív jsem dost aktivně hrál FIFU, kdy jsem se i několikrát zúčastnil celorepublikové kvalifikace FIFA Interactive World Cup. Občas se mi podařilo vyhrát nějaký větší turnaj, ale v té době se to jako esport neoznačovalo. Já to bral jako zábavu, relax po fotbalovém tréninku, přičemž jsem našel kamarády po celé ČR se stejným zájmem a to mě asi nejvíc bavilo. Postupem času přicházely různá herní vylepšení ze strany EA a nemohl jsem si zvyknout, že už se to moc fotbalu nepodobalo. Od roku 2012 jsem přešel soutěžně na NHL, které mě neuvěřitelně vtáhlo. Ve hře se musí gamer koncentrovat opravdu celý zápas, což mi vyhovovalo.

Už minulý rok jsi reprezentoval HC Olomouc, se kterou jsi skončil na spodku tabulky. Letos jsou vaše výsledky o něco lepší. Čím bys řekl, že to je?

Tak z mé strany se žádné zázraky nedějí, i když jsem hodně trénoval. Soupeři se zase o kus posunuli, stejně jako já. Nicméně myslím si, že nám právě vyhovují zápasy 2v2. Držíme se klubového motta “všeci spolu”. Máme skvělou partu a to nám právě v těchto klíčových a rozhodujících zápasech pomáhá.

Takže bys řekl, že nový formát hry ve třech ovlivnil tým?

Ano. Nový formát mně osobně vyhovuje daleko víc, než ten předešlý. Minulý rok se sčítalo skóre, což vedlo k neatraktivním zápasům, jak z pohledu samotných gamerů, tak z pohledu diváka. Nyní je to skvěle nastavené, protože každý zápas je velice důležitý. Dle mého se některé týmy neprobojují do play-off právě kvůli celkovému skóre. My musíme trošku zabrat, protože ho máme záporné.

Když ještě zůstaneme u toho porovnání minulé a současné sezony. Přijde ti letošek v něčem složitější nebo jednodušší?

Kvalita všech soupeřů je obrovská, takže určitě je mnohem těžší uspět jako tým. Musíte počítat, že už to není jen o dvou gamerech, ale o třech. Pro mě osobně je to taky daleko těžší v tom, že odehraji 3 z 5 utkání.

V čem přesně je to pro tebe těžší?

Určitě psychicky, protože jak už jsem zmínil, tak kvalita soupeřů je obrovská. Když se hraje nějaké vyrovnané utkání, zbývá pár minut do konce, tak jsou to nervy. To nechcete zažít. Buší mě srdce, ruky se mi klepou a vím, že na mě tým spoléhá. A jelikož musím odehrát nejvíc zápasů, tak je to i fyzicky náročné.

Jak bys zhodnotil jedním slovem dosavadní výsledky Olomouce v letošní sezoně?

Ucházející.

Proč zrovna “ucházející”?

Náš cíl byl jasný - dostat se do play-off. Co se týče předvedené hry , tak některé zápasy jsme mohli vyhrát, některé jsme vyhráli se štěstím. Naše výkony jsou občas jak na houpačce. Zbývá nám 5 zápasů do konce základní části, a proto musíme zabrat a nechat tam vše.

Aktuálně jste na 11. místě. Z těch silnějších týmů vás už čeká jen Liberec. Jak vidíš vaše šance na postup do play-off?

A ještě nás čeká i odložené kolo proti Pardubicím. Stále máme šanci se do play-off dostat, ale bude to nesmírně náročné. Jak jsem říkal, soupeři jsou opravdu kvalitní a my musíme jet od zápasu k zápasu. S Libercem to moc dobře nevidím a ostatní utkání budou o aktuální formě a štěstí. Když zvládneme tři utkání z pěti, tak budeme mít 18 bodů. Jestli to bude stačit? Těžko říct. Dle mého nakonec rozhodne samotné skóre, takže i na to se musíme připravit.

Který z týmů, co vás čeká v následujících kolech, kromě Liberce a Pardubic, považuješ za největší hrozbu?

Hradec Králové. Od minulé sezóny posílili, jejich jednička Willy9 se taky zlepšila a celkově to bude vyrovnaná série. Jim jde taky o play-off, takže budou rozhodovat maličkosti.

Připravujete se nějak na tahle důležitá utkání?

Co se týče 2v2, tak se nepřipravujeme vůbec. Jinak trénujeme v rámci možností. V den zápasů je důležité rozehřát prsty a přemýšlet nad zvolenou taktikou. V EHL jsou gameři, kteří mají specifický styl a je důležité se na to připravit. Kluci z týmu nehráli minulý ročník EHL, a proto se v den zápasů na chatu společně sejdeme a probereme jednotlivé soupeře - na co si třeba dát pozor.

Který tým bys nechtěl potkat ve čtvrtfinále, pokud se vám podaří postoupit?

Na soupeři nejspíš nezáleží. Všech 8 týmů co se do play-off dostane, tak patří k naprosté špičce v NHL u nás. Ale pokud mám vybrat jeden tým, tak je to Liberec. Jsou silní jak v sólo zápasech, tak i ve dvojkách. Navíc já bych se potkal s Dzouvim a jeho styl mně absolutně nevyhovuje. Za mě patří k nejlepším gamerům v Evropě, což vlastně dokazuje i v HUT Champs.

Přejděme přímo k tobě. Jak bys jedním slovem zhodnotil svoje dosavadní výsledky?

Průměrné.

To je dobrá sebereflexe vzhledem k bilanci 3-5. Můžeš to teď víc popsat?

Zápasy, kdy jsem vedl, jsem nedokázal úspěšně dotáhnout do konce. Naopak zápasy, které jsem prohrával, jsem dokázal otočit. Nevím, čím to je, asi špatná psychika. Místo toho, abych hrál v klidu, když vedu, tak začnu dělat školácké chyby. Asi mi víc sedí útočná taktika, protože jakmile začnu hrát beton, tak je to problém. Nicméně v takovém zápase proti Wincimu (Litvínov) by mi nepomohla ani svěcená voda. Kvůli školním povinnostem jsem dva týdny nehrál a bez tréninku to prostě nejde. Gameři EHL opravdu musí trénovat téměř každý den, jinak je soupeř zašlape pod led - což byl můj případ, když jsem od Winciho dostal 11 gólů. Samozřejmě je tam i víc faktorů, ale tohle jsou asi ty nejzásadnější.

Co bys řekl, že je nejdůležitějším aspektem ve 2v2 mezi spoluhráči?

Myslím si, že pohoda. Bez toho by to nešlo. Hraju často s mým nejlepším kamarádem a oba víme, že to nesmíme tlačit na sílu, ale je to především o komunikaci, nic si zbytečně nevyčítat a občas to vzít na sebe. To se snažím přenést i na kluky do Olomouce. Jak s Krishootem, tak i s Fíkusem si zápasy spíš užíváme, a potom se to promítne do konečného výsledku. Mně osobně baví dvojky daleko víc, než sólo zápasy. Jsem týmový hráč, a proto mi letošní ročník EHL mnohem víc vyhovuje. S klukama máme skvělou partu a za to jsem moc rád.

Jak je na tom tvůj Hockey Ultime Team? Jsi spokojený nebo se teď snažíš něco vylepšit?

Úplně spokojený nejspíš nikdy nebudu. Vždycky se najde místo na vylepšení. Po zápase s Wincim jsem v sestavě udělal spoustu změn. Teď se mi hraje daleko lépe, což se potvrdilo v týdnu i skalpem jednoho z nejlepších gamerů v Evropě. Bohužel všechno se odvíjí od odměň z různých módů. Mně to letos moc nepadá, takže si ty lepší kartičky musím poctivě vygrindit.

Jsou nějací hráči, které musíš mít v sestavě? Protože jsou to například tví oblíbenci nebo aktuálně patří mezi top.

Pochopil jsem, že v sestavě potřebuju hráče, se kterýma se mi za poslední roky hrálo dobře. Jedná se především o Gretzkyho, Sundina, Halla a Kopitara. Bez nich by to nejspíš nešlo. Sázím prostě na hráče, které mám za ty roky vyzkoušené a dokážu s nimi rozhodnout zápas. Nicméně letos mě příjemně překvapil LaFleur.

Takhle na konec, je něco, co bys chtěl vzkázat čtenářům?

Čtenářům přeju hlavně spoustu zdraví, protože je to v této době to nejdůležitější. Jak říkáme v Olomouci - Všeci Spolu!

To je fakt. Děkuji za rozhovor a tvůj čas!

Taky děkuji!